Developed in conjunction with Ext-Joom.com

Mérések


1, Rétegvastagság mérés - ISO 2360

Rétegvastagság mérése során, a mintadarab felületén lévő /nem fémes/ anyagok vastagságát mérőműszerekkel határozzuk meg. A mérési metódus szempontjából megkülönböztetünk roncsolással és roncsolás mentes eljárással végzett rétegvastagság mérést.

meres3

  • Roncsolással végzett rétegvastagság mérés
   A munkadarabok felületén végleges felület roncsolásával (bevonatátvágással) az alapfémig bemetszést készítünk. A metszet felületét, az erre a célra kialakított berendezéssel vizsgálva állapítjuk meg a fémfelületen lévő bevonat(ok) vastagságát.
  • Roncsolás mentes rétegvastagság mérés ISO 2360
   A mérendő tárgyak felületén található bevonatok vastagságát határozzuk meg örvényáramos tapintó rendszerű mérőműszerrel. Mérőműszerünket alkalmazzuk mágnesezhető és nem mágnesezhető alapanyagoknál egyaránt.

Rétegvastagság mérés alkalmazási területei:

Rétegvastagság mérést „bázismérésként" végezünk mindenegyes festési eljárás során. A porlakk rétegvastagságának ellenőrzése alapkövetelmény az összes mechanikai vizsgálat megkezdése előtt, ezért a vizsgálat ezáltali fontosságát tovább fokozza. Folyamatos rétegvastagság mérés a gazdaságossági mutatók optimális szinten tartása érdekében is elkerülhetetlen mivel a túlzott porlakk felvitel nem javítja a bevonat ellenálló képességét, viszont irreálisan növeli a porbevonás költségeit.

2, Tapadásvizsgálat kereszt karc próbával ISO 2409

Ezen mérés folyamán a porlakk bevonatok alapfémhez való tapadását ellenőrizzük az erre a célra kialakított kések segítségével. A méréssorán az alapfémig hatoló egymásra merőlegesen hat-hat bemetszést készítünk. A hat bemetszés egymástól való távolságát a bevonat várható rétegvastagsága határozza meg. Ennek megfelelően amennyiben a rétegvastagság:

  • 0-60µm között van: 1mm-es késosztással
  • 60-120µm között van: 2mm-es késosztással
  • 120µm-nél nagyobb: 3mm-es késosztással végezzük a méréseket.

A bemetszések elkészítése után speciális ragasztószalagot teszünk a mérendő felületre. A ragasztószalag eltávolítása és a felület megtisztítása után értékeljük a kapott eredményt.

Alkalmazási területek:

Kereszt karc próbával a porbevonatok tapadását ellenőrizzük. Ezáltal bizonyíthatjuk, hogy a munkadarabok indokolatlanul gyors amortizációja nem következik be rendeltetésszerű használat esetén. A mérés eredménye az előkezelés minőségére és a beégetés megfelelőségére enged következtetni.

meres1

3, Buchholz keménység mérés ISO 2815

Buchholz keménység mérés során a porlakk bevonatok keménységét határozzuk meg a szabvány által rögzített nyomóhenger és terhelősúly segítségével. Az esetleges szennyeződésektől megtisztított bevonatra ráhelyezve a mérőműszert és megterhelve, 30másodperc elteltével keletkezett mélyedés hosszúságából képezzük a mérési eredményt. Mikroszkóp segítségével meghatározva a benyomódás hosszúságát az alábbi képlet segítségével kapjuk meg a Buchholz keménységi értékét:

Buchholz keménység = 100mm / Benyomódási hosszúság

Buchholz keménység mérés alkalmazása:

Állandó igénybevételnek kitett munkadarabok keménységének vizsgálatához alkalmas eljárás. A Buchholz keménységvizsgálat során porlakk bevonatok egységnyi felületére ható nyomóerő alakváltoztató hatását vizsgáljuk. Ilyen jelenség zajlik le a mindennapi életben minden erőzáró kötésnél. Az erőzáró kötéseknél fellépő szorító erő hatására, a festékbevonat nem megfelelő keménysége esetén maradandó alakváltozást szenved. Buchholz méréssel meghatározzuk a bevonat keménységét, amiből következtetünk a jövőbeni alakváltozásra.

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek.